07 June 2009

kisah disebalik kaki tocet~~

Latar tempat : ruang tamu rumah kecoakopro
Latar masa : petang2 agak2 sblum magrib
Latar masyarakat : budak2 kecoakopro dan pkcik Gunardi
Latar perasaan : tenang aman damai


Sedang semua ahli rumah leka dengan dunia masing2 dan mayu dgn blog2 nye yg byk..tiba2 kdgrn bunyi pintu diketuk bertubi tubi.. setelah pintu dibuka didapati seorg lelaki sekitar 40-an termengah mengah sambil jarinya menuding ke arah barat. 'mmg matahari terbenam kat barat, pakcik.' kata saer.. tapi, kami yg masih blank dipaksa mengikuti lelaki tersebut yang menunggang motor dgn mggunakan basikal ke tmpt yg beliau maksudkan.. kami masih lagik diselubungi misteri..

pakcik gunardi



Latar tempat : tempat yg pkcik tadik tunjuk
Latar masa : semakin hampir dgn magrib(agak2 dah nk azan)
Latar masyarakat : budak2 kecoakopro dan penduduk sekeliling..
Latar perasaan : blank..dihantui 1001 misteri yg x trungkap..

asap berkepul kepul di udara.. beberapa kereta berhenti ditepi jalan..beratus ratus orang mengelilingi sesuatu mmbntuk sebuah bulatan.. xkan petang2 baru pakcik ni nak ajak exercise.. terlihat sebuah firetruck dan beberapa ahli bomba cwgn tg duren selatan sdg berusaha memadamkan api yg sdg marak.. kami yg masih lagi diselubungi misteri dgn pantas ke bulatan trsbut utk melihat apa yg trjadi..

"tocet..!!"jerit mayu setelah tiba di tgh2 bulatan...tocet sdg terbaring di atas aspal(jalan tar) sambil dibantu bbrapa penduduk sekeliling utk bangun.. jelas terlihat nafas tocet tersekat sekat menahan kesakitan sambil air mata bergenang di kelopak matanya.. basikalnya entah kemana dan sebuah kereta didapati terbabas di dalam longkang berhampiran.. sejurus selepas itu, sebuah ambulans pon tiba sebelum membawa tocet ke hospital sambil ditemani mayu sbg seorg abah yg brtggungjawab..



latar tempat : depan bilik operation
latar masa : maghrib ke isyak
latar masyarakat : orang2 sakit, nurse2 lawa, dokter n ahli kecoakopro
latar perasaan : neves n sedey

sampai2 je kt hospital, tocet segera diberi rawatan yang sesuai dgn keadaan beliau.. saer dh xdpt menahan air mata dh.. 'kalau tocet selamat, aku janji xkan kutuk die dah.. aku nak tocet selamat je skg..', kata saer, penuh sebak.. apai cube menenangkan saer tp cm xbjaye.. mayu mundar mandir dpn bilik operation cm sorg suami tggu bini bersalin (dh biase buat, anak dh 5 kan~).. 45 minit berlalu, dokter pun kuar dr bilik operation.. sume org bgn, keliling dokter tu.. dr riak muka dokter tu, mmg dh leh agak, berita buruk yg akan disampaikan.. 'maaf, saya gak bisa selamatkan teman kamu'.. saer terduduk.. mayu meraung.. apai mengalirkan air mata.. wahidi terdiam.. 'dokter, bisa kami lihat wajah teman kami untuk kali terakhir?' tanya apai kepada dokter itu..

setelah dpt izin dari doktor tersebut, semua ahli kecoakopro masuk ke dalam bilik operation.. terlihat sekujur tubuh atas katil operation, tertutup kain putih dari hujung kaki sampai ke hujung rambut.. 'aku rase xsdp ati la', bisik wahidi kepada apai.. apai segera buat muke pelik kepada wahidi.. ' member ko jugak tu.. xsdp ati apenye..' balas apai sedikit kasar.. mayu bukak kain putih tu.. sume tatap muke tocet yang terbaring kat situ.. 'eh, sape ni?' tanya apai.. sume geleng2 tanda xkenal.. kite salah bilik kot.. wahidi segera berlari ke kaunter pendaftaran, lalu tanya perihal tocet setelah mendapatkan nombor telefon cewek yang jage kaunter tersebut.. rupenya, tocet tgh xray skg.. tiba di bilik xray, tocet tgh siap2 nak xray.. ahli kecoakopro berpandangan antara satu sama lain, lalu angguk2 tanda setuju utk melupakan drama yang berlaku tadi.. saer iring tocet masuk ke bilik xray.. setelah beberapa minit, dorg pn kuar, n dokter ckp tocet hny patah tulang kaki.. sebelum kami blah, dokter sempat pesan pd saer, len kali jgn wat cm td lg.. kami blank la jgk, ape yg saer buat kt dalam td.. adekah salah satu dr idea2 gile beliau? tp xkesa la.. yg penting skang tocet selamat..

saer enterfrem xray



Latar tempat : rumah kecoakopro
Latar masa : minutes to midnight
Latar masyarakat : ahli kecoakopro dan mkcik Senah
Latar perasaan : lega

Sejurus tiba di rumah slps pulang dari hospital,seorg mkcik dtg dgn niat utk mnceritakan apa yg telah beliau nmpk ptg tadik..

Makcik Senah : (dialog dlm bahasa indonesia ek rakan2,nih dah translate..)

ptg tadik,mkcik rase bosan..so mkcik cabut la rumput2 kat umah mkcik tuh..almaklum la dah pnjg kn.. takut2 la kalo ade ular ke kn,bahaya nnti..anak2 mkcik dah la kecik lagik(skip..sbb pnjg sgt mkcik nih mmbebel). tibe2 mkcik nmpk kereta ferrari idaman mkcik kat tgh2 jalan..kagom mkcik jap..tgh2 mkcik usha sport rim krete tuh tibe2 mkcik tgk kerete tuh hilang kawalan sbb dah nk trlanggar org tgh nek basikal.. mkcik nmpk org bawak beskal tuh lompat cam dlm cite mission impossible tuh sblum beskal tuh kne langgar dgn ferrari tadik.. terpelanting beskal tuh, ferrari idaman mkcik lak masok dlm longkang n then trbakar, budak tuh lak tgh golek2 atas jalan lepas lompat tadik..mkcik pon trus la amik first aid dlm umah mkcik, gi tolong budak nih (smbil mulutnye muncung ke arah tocet)..blablabla..

tempat kejadian

keadaan beskal tocet

makcik senah

mkcik tuh trus mmbebel tanpa belas kasihan di mana isi pnting nye hanyalah sprti yg di atas di mana dia nmpk cmne eksiden tuh brlaku..shahir dah tido mnakala ahli kecoakopro yg lain nmpk trsengguk sengguk dgr mkcik tuh cite.. tepat jam 2pagi, mkcik tuh pon pulang.. tocet yg sakit dah lena tido dan kami yg sgt ngntok pon semua trus tido sbb esok isnin, blok baru kardiovaskular.. ade klas anat lak tuh..


sumber dari : wahidi & apai..

5 comments:

sYazAnAsRaH said...

pakcik gunardi hensem!
;)
kem salam boleh?

emang said...

memang sakai

zoe sawyer said...

weyh..
ak knfuse la bc post niee
ape yg berlaku nieh?
lme ak pk tp x phm2
n ak sokong emang
sakai~~~

zoe sawyer said...

setelah skian lamee...
br ak phm
ceh..

qishie said...

aku tak tau nak pecaya ke tak cerita ni..
kejap cam real..kejap cam melampau..
huhuhu